miért ökoház a zöldike?

MIÉRT ÖKO? MIÉRT OFFGRID?

A Zöldikében nincs hálózati áram. Nincs gáz, és nincs csatorna. Mégsem kell lemondanod a 21. század komfortjáról: Napelemek biztosítják az áramot Hangulatos öntöttvas kandallóval lehet fűteni Biológiai szennyvíztisztító van csatorna helyett Szelektív hulladékgyűjtővel rendelkezünk 100% lebomló tisztítószereket használunk 100% lebomló natúrkozmetikumokat készítünk be a házba érkezésedre Ételkínálatunk mindig helyi kistermelők portékái és szezonális

energia

A Zöldike egy présház volt régen, a hálózati áram nem került bevezetésre. Ezért a házikó felújítása után napelemek kerültek a tetőre, amelyek hosszú élettartamú akkumulátorba töltik a fel nem használt energiát. Ebből a tárolóból lehet kinyerni, amennyiben nincs napsütés. Ez a megtermelt energia biztosítja a melegvizet, világítást, internet kapcsolatot, és minden olyan dolgot, aminek a működéséhez áram szükséges.

csatorna

A Zöldike független a csatornahálózattól, a szennyvíz tisztítása biológiai szennyvíztisztítóval történik. Ebbe a tisztítóba csak olyan anyag kerülhet bele, ami a környezetben teljesen lebomlik, és nem károsítja azt.

natúr

Környezetbarát mosó-, tisztító- és tisztálkodószerek - kizárólag ilyeneket használunk, a fürdőszobába minősített natúr tusfürdő és sampon van bekészítve.

komposztáló

A Zöldike területén komposztáló található, vendégeink bátran használhatják!

bútorok

Felújított és hulladékból készült tárgyak/bútorok - megmentjük, amit lehet. Például a régi padot, amelyen a teraszon kényelmesen elüldögélhetünk egy finom kávé vagy tea társaságában

Erdőkert permakultúra

A Zöldike erdő mellett található. Azon dolgozunk, hogy a kert illeszkedjen ebbe a környezetbe. Vannak gyümölcsfák, amiket nem permetezünk, vadvirágok és kapcsolódó fauna is. Nem célunk az “angolgyep” és épített kert. A rendezett, de vadregényes talán a legjobb kifejezés, ami jellemzi a birtokot.

Esővízgyűjtés

A Zöldike mellett ciszterna található, a területen pedig több esővízgyűjtő tartály a föld alatt. Esővízzel locsolunk. A víz érték és véges. Vigyázzunk rá!

perlátorok

A felesleges vízfogyasztás elkerülése érdekében perlátorokkal szereltük fel a csapokat.

hulladék

Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, kérjük, hogy figyelj Te is a hulladékcsökkentésre, és gyűjtésre!

VAN ÁM HÁZIRENDÜNK IS, ITT TALÁLOD:

Nagyon bírom, hogy ennyire figyelnek a tulajok a természetre!
Fényes Vanda
óvónő